تخلفات ساختمانی چیست؟ و آشنایی با انواع آن

همان طور که برای هر کاری یک سری از قوانین خاص وجود دارد برای ساختمان سازی نیز این امر کاملا مشهود است و هر فردی اعم از فرد عادی یا کارفرما که قصد ساخت وساز دارد باید با این قوانین آشنا باشد و آن‌ها را رعایت کند در غیر این صورت برای خود و ساختمانی که ساخته است یک سری مشکلات پیش خواهد آمد. ما در اینجا به بررسی تخلفاتی می‌پردازیم که ممکن است در ساختمان سازی به وجود آیند. همراه ما باشید تا با آن‌ها آشنا گردید.


تخلفات ساختمانی چیست؟

همان طور که گفتیم برای ساخت وساز یک سری قوانین وجود دارد اگر کسی این قوانین را که شامل نکات ایمنی، نکات ساخت و ساز و بهداشتی هستند را رعایت نکند به آن فرد متخلف گفته می‌شود و به آن قوانینی که رعایت نشده‌اند را تخلف ساختمانی می‌نامند.

انواع تخلفات ساختمانی

یک سری تخلفات ساختمانی هستند که در ۴دسته تقسیم بندی شده‌اند و شامل موارد زیر می‌شوند
۱)یک سری قوانینی وجود دارند که موقع نماسازی ساختمان باید رعایت شوند که اگر این امر صورت نگیرد به آن تخلف مربوط به نماسازی گفته می‌شود.
۲)وقتی که پی ساختمان ریخته می‌شود از همان ابتدا باید ساختمان را محکم بنا نمود که اگر قوانین در این زمینه رعایت نشوند به این نقض قانون تخلف در زمینه مستحکم سازی ساختمان گفته می‌شود.
۳)یک سری از قوانین هستند که مربوط به رعایت اصول شهری می‌باشند و اگر رعایت نگردند به این امر تخلف در نقض اصول ساخت وساز شهری گفته خواهد شد.
۴)شاید به نظرتان بهداشت در زمینه ساخت وساز بی‌اهمیت باشد اما این طور نیست و اگر رعایت نگردد تخلف ساختمانی صورت گرفته است.

آشنایی با انواع تخلفات ساختمانی

 

دیگر تخلفات ساختمانی

مواردی را که در تیتر قبل توضیح دادیم یک سری از تخلفاتی هستند که در یک بند کلی در قوانین مربوط به شهرداری بیان شده‌اند اما یک سری دیگر از تخلفات علاوه بر موارد فوق وجود دارند که در اینجا به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت.

ساختمان‌های فاقد پروانه ساخت وساز

هر فردی قبل از این که در زمینی شروع به ساخت وساز نماید باید به شهرداری مراجعه کند و یک سری از اصول و قوانین را پشت سر بگذارد تا بتواند برای ساخت خود اجازه کسب کند که در اصطلاح به این کسب اجازه پروانه ساخت وساز گفته می‌شود که اگر ساختمانی این اجازه را نداشته باشد ساخت آن تخلف لحاظ می‌شود و باید بر اساس قوانین شهرداری با آن ساختمان برخورد گردد.

تخلف مهندسان ناظر

در طی پروژه ساختمان سازی یک سری از افراد باید باشند که به امور ساخت وساز بر اساس قوانین شهرداری و پروانه ساخت نظارت کنند به چنین افرادی مهندسان ناظر گفته می‌شود گاهی این مهندسین قوانین رعایت نشده را به شهرداری اعلام نمی‌کنند و یا به صورت ناقص اعلام می‌کنند که چنین امری را نیز تخلف می‌شمارند.

مستحکم نبودن بنا

در بعضی از موارد ممکن است کارفرمایی که قرار است هزینه ساخت وساز را پرداخت کند برای این که بتواند از هزینه‌های مصرفی خود کم کند مصالح غیرمرغوب خریداری کند که در این صورت ساختمان ساخته شده با چنین مصالحی از استحکام کافی برخوردار نخواهد بود و این امر یک تخلف ساخت وساز محسوب می‌شود.

احداث نکردن پارکینگ

جالب است بدانید که اگر ساختمانی فضای کافی و مورد نیاز برای ساخت پارکینگ را داشته باشد اما از ساخت آن صرف نظر کنند این امر خود یک تخلف ساختمانی محسوب می‌گردد و طبق قوانین موجود در شهرداری با آن فرد برخورد خواهد شد.

تخلفات مربوط به تراکم

کی از پرتکرار ترین و رایج ترین نوع تخلفات در زمینه ساخت وساز همین نوع تخلف می‌باشد که بر اساس مرحله ساخت ساختمان برای آن در قوانین شهرداری جریمه در نظر گرفته شده است اعم از جریمه نقدی یا مواردی مانند ندادن پایان کار به ساختمان و...

مغایر بودن کاربری ساختمان با پروانه آن

این جمله به این معنا می‌باشد که در هر پروانه‌ی ساختی ذکر می‌گردد که کاربری بنای ساخته شده برای چه منظوری است اگر این مورد رعایت نگردد و ساختمان ساخته شده با کاربری که در پروانه ذکر شده است مغایرت داشته باشد یک تخلف ساختمانی صورت گرفته است.

تجاوز به معابر شهری

هر زمینی که برای ساخت است یک محدوده خاص به خود را دارد اگر فرد سازنده از این محدوده تجاوز کند و به معابر شهری که شامل پیاده رو، خیابان، کوچه و ... است ساختمان خود را برساند دچار تخلف شده است.

احداث ساختمان بر خلاف ضوابط پیشروی

نظور از این گزینه آن است که هر ساختمانی طبق قوانین شهرداری باید ۶۰ درصد ساخت داشته باشد و ۴۰ درصد دیگر آن را به فضای باز اختصاص دهند حال اگر فردی از این درصدها تجاوز کند به او متخلف و به این کارش تخلف ساختمانی گفته می‌شود.

کدام مرجع مسئول بررسی و رسیدگی به تخلفات ساختمانی است؟

قوانین و اصول مربوط به شهرسازی و ساخت وساز در شهرداری‌ها اعلام می‌گردند. پس اگر به این قوانین طبق این اصول احترام گذاشته نشود و رعایت نگردند مسئول رسیدگی به این امر هم همان شهرداری‌ها هستند. این کار توسط چند نفر در شهرداری انجام می‌شود به این صورت که یک کمیسیون تشکیل می‌شود و افرادی شامل یک نفر از شورای شهر، قاضی دادگستری، یک نفر انتخاب شده از شهرداری و یک نفر از سمت وزارت کشور در آن حاضر می‌شوند و به تخلف ایجاد شده رسیدگی می‌کنند. در نتیجه بر اساس آن تخلف رأی به جریمه نقدی یا تخریب قسمتی از ساختمان یا کل ساختمان داده می‌شود.

نحوه‌ی محاسبه‌ی جریمه در تخلفات ساختمانی

همه مواردی را که در قسمت‌های قبل بیان کردیم تخلف ساختمانی محسوب می‌گردند اما همه آن‌ها یک نوع جریمه ندارند. جریمه‌ی اعمال شده برای تخلف بر اساس نوع تخلف و مرحله ساخت بنا می‌باشد. اما به طور کلی این جریمه ها شامل جریمه نقدی، تخریب بخشی از ساختمان، تخریب تمام ساختمان ساخته شده، صادر نشدن پایان کار برای بنا، پلمپ کردن و اجازه ادامه ساخت وساز را ندادن هستند.

سخن پایانی

ما در این مقاله برای شما بیان کردیم که تخلفات ساختمانی چه مواردی هستند و هر مورد را نیز به طور جداگانه توضیح دادیم امیدواریم که مطالب بیان شده برایتان کاربردی بوده باشد و توانسته باشیم در این زمینه اطلاعات مفیدی را برایتان بیان کرده.